Vart lägger du ansvaret?

Ibland går det kanske inte precis som man vill, det kanske helt enkelt går riktigt illa, åt skogen. Det är så ibland, det skiter sig lite. Det man hade planerat gick inte rätt, någonting kom i vägen, ett hinder uppstod av ett eller annat skäl.

Hur hanterar du det?

Man kan såklart bli ledsen, besviken arg, orolig, frustrerad osv. Väldigt vanligt är också att man snabbt börjar hitta på vems felet var och tänka och diskutera åt det här hållet:

  • Tänk bara om han eller hon hade gjort det istället?
  • Attans att jag glömde det, fast jag hade ju så mycket att göra så..
  • Vad synd att det fattades information, ”de” kunde väl sagt något?
  • Verkar ju som att ingen bryr sig ändå, varför ska man ens försöka.
  • osv osv

Jag tror nog du kan känna igen dig hur tankarna skenar iväg och håller dig sysselsatt med att må dåligt och klandra än det ena än den andra.

Här kommer ett mycket gott råd

Välj att hålla dig själv ansvarig för exakt allt som händer i ditt liv.  Det är något val som du gjort som lett till att det blev som det nu blev. Välj att se på det som det är, det som har hänt har hänt. Välj att inte lägga någon värdering i det. Med det menar jag att utesluta tankar som dömer eller klankar ner på dig eller någon annan.

Istället prova på att säga till dig själv: Det här gick ju inte så bra, men jag är helt säker på att det finns lärdomar i det. Vad kan jag lära mig av det här? Tänk efter, det finns säkert mer än en sak du kommer på. Skriv ner det.

Nästa steg är att tänka ut: vad för gott kan det här föra med sig? Vad finns det för fördelar med att det här hände, kanske att det hände precis nu?

Gör dig inte till ett offer för omständigheterna, välj att leta efter nya kunskaper och odla det goda och fortsätt framåt.

 

 

1+

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *